Peste 241 milioane de europeni au fost expuși informațiilor false răspândite de conturi asociate Rusiei
Aproape jumătate dintre europeni ar fi fost expuși dezinformărilor promovate pe rețelele de socializare de conturi din Rusia, înaintea alegerilor europarlamentare din mai 2019, arată un raport al companiei de securitate cibernetică SafeGuard, citat de The Guardian.
Datele analizate indică cel puțin 6.700 de conturi aparținând „unor actori acționând cu reacredință” care au postat suficient conținut pentru a ajunge la peste 241 milioane de utilizatori europeni.
Analiza arată că acest conținut de tip „fake news” a fost dezvoltat în mod special pentru fiecare țară în parte și că nu a fost vorba despre o strategie comună, ci de una personalizată pe fiecare stat, arată studiul efectuat în perioada 1-10 martie 2019.
Cercetarea a descoperit că distribuirea informațiilor false avea ca scop deturnarea subiectelor de pe agenda publică și a dezbaterilor, inclusiv a dezbaterii legate de acordul pentru Brexit negociat de premierul britanic Theresa May cu Uniunea Europeană.
Pe 4 martie 2019, un articol publicat de președintele francez Emmanuel Macron despre viitorul Europei a avut drept consecință o creștere a activității acestor conturi false asociate Rusiei cu 79% în decurs de 24 de ore, timp în care au fost distribuite articole care să combată argumentele lui Macron sau să îl discrediteze.
În Germania, eforturile conturilor false au fost concentrate în jurul construirii unui discurs diviziv anti imigrație și pentru promovarea politicilor propuse de partidul extremist AfD.
Procesul de dezinformare era automatizat. Niște boți erau programați să citească și să analizeze texte, apoi să identifice niște cuvinte-cheie, în funcție de care erau apoi răspândite mesajele false. Unele conturi erau gestionate de persoane reale, pentru a evita algoritmii de detectare a boților.
Compania de securitate cibernetică SafeGuard a analizat în cadrul acestui raport activitatea a peste 500.000 de conturi, despre care compania crede că sunt legate de Rusia.
Comisarul european Julian King a declarat că aceste dovezi subliniază pericolele informării în mediul online. „Actori malițioși, fie că sunt influențați de un stat anume sau nu, nu vor ezita să utilizeze internetul pentru a influența și a bruia procesul democratic european. Am avut multe reușite în ultimii ani în lupta noastră pentru contracararea acestei amenințări. Însă mai sunt multe de făcut, inclusiv pe marile platforme, pentru a asigura securitatea alegerilor europarlamentare din mai 2019”, a spus acesta.