Alegerile europarlamentare din mai, cele mai importante din istorie
Alegerile europene din 2019 sunt cele mai importante din istoria Uniunii Europene, a declarat şefa Departamentului Media al Parlamentului European, Raffaella De Marte, care a mai spus că acest scrutin îi interesează şi pe liderii naţionali mai mult ca oricând.
"Cred că aceste alegeri sunt o întâlnire cu istoria. Nu doar Parlamentul European spune asta, dar şi mulţi lideri naţionali. Avem sentimentul că au ignorat până acum alegerile europene", a declarat, într-o întâlnire cu jurnalişti români la Bruxelles, Raffaella De Marte, care a oferit ca exemple referirile foarte dese la alegerile europene din discursurile preşedintelui francez Emmanuel Macron, vicepremierului italian Matteo Salvini sau premierului ungar Viktor Orban.
Ea şi-a exprimat regretul că cetăţenii europeni, inclusiv cei din România, merg în număr redus la alegerile pentru Parlamentul European.
Prezenţa la vot în România la alegerile europene din 2014 a fost de 32,44%, iar în rândul tinerilor de doar 20,2%, a reamintit Raffaella De Marte.
"Dar e o problemă comună în toată ţările din UE. Sunt foarte mulţi oameni care cred că UE este un lucru bun, în special în rândul tinerilor. Tinerii au o idee foarte bună despre UE, dar merg în număr cel mai mic la vot. Trebuie să le explicăm lor, dar şi celorlalţi, că pentru a proteja modelul european, trebuie să meargă să voteze, indiferent pentru cine votează. Dar cel puţin întăresc legitimitatea proiectului european şi a democraţiei europene", a evidenţiat ea.
"Rolul nostru nu este să le spunem să meargă la vot, suntem o instituţie neutră. Dar rolul nostru este să îi informăm asupra provocărilor. Prezenţa la vot este responsabilitatea lor", a adăugat ea.
Raffaella De Marte a mai spus că la alegerile europene nu este vorba doar despre votarea membrilor PE, "ci de modelul european pe care ar trebui să îl continue UE".
Ea a explicat că PE monitorizează intenţiile de vot şi, conform sondajelor de opinie actuale, principalele două partide politice europene - popularii şi socialiştii - vor rămâne cele mai importante grupuri politice din PE, dar vor mai pierde locuri.
O altă tendinţă este consolidarea centrului politic, în special datorită mişcării preşedintelui Emmanuel Macron, dar şi întărirea dreptei radicale, a mai spus ea.
Dreapta radicală "creşte, dar nu într-atât încât să putem spune că populiştii vor prelua controlul asupra UE", a atras atenţia Raffaella De Marte, care este de părere că există şi "o uşoară suprareprezentare a acestui curent populist în mass-media".
Pentru a spori interesul cetăţenilor din UE pentru alegerile europene, Serviciul de Cercetare al PE a lansat recent, în parteneriat cu Comisia Europeană, un portal interactiv, în mai multe limbi, intitulat "Ce face Europa pentru mine", pentru a ilustra schimbările benefice pe care le produce UE în viaţa oamenilor.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019.
Sursa Agerpres