MAE anunță că s-au schimbat adresele unor secții de votare din străinătate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că au fost modificate adresele a nouă secţii de votare din străinătate, unde vor fi organizate alegerile europarlamentare şi referendumul pe justiție din 26 mai 2019. Decizia a fost luată în urma apariţiei unor situaţii neprevăzute sau a unor cauze de natură obiectivă, potrivit instituției.
„Numărul total al secţiilor de votare care vor fi organizate în străinătate rămâne acelaşi, 441, membrii Corpului Diplomatic şi Consular identificând în timp util spaţii necesare mutării unor secţii de votare, în mare parte ca urmare a unor decizii de ultimă oră a autorităţilor locale din unele ţări”, se arată într-un comunicat citat de News.ro.
După publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului ministrului afacerilor externe 730/2019 privind numerotarea secţiilor de votare din străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 26 mai 2019 autorităţile au constatat că în cazul unor secţii s-a modificat, din motive obiective, adresa locaţiei.
„Misiunile diplomatice care au propus secţiile de votare respective s-au confruntat cu decizii unilaterale ale autorităţilor publice locale de a rezilia contractele de închiriere încheiate pentru organizarea secţiilor de votare, de schimbare a locaţiei agreate şi atribuite iniţial pentru organizarea secţiilor de votare într-o locaţie care prezenta condiţii improprii desfăşurării procesului electoral. De asemenea, au existat situaţii în care instituţiile publice în care s-au închiriat săli pentru organizarea secţiilor de votare aveau afişate adrese vechi, neactualizate sau chiar au comunicat, în adrese oficiale către misiuni, adrese incomplete sau eronate”, a precizat Ministerul de Externe.
De exemplu, în cazul secţiei de votare nr. 44 din Calgary, autorităţile publice au informat consulul onorific al României la Calgary că imobilul în care funcţionează centrul comunitar, în care urma să fie organizată secţia de votare, va intra în reparaţie capitală şi au reziliat contractul de închiriere încheiat, potrivit News.ro.
Cu o situaţie similară s-a confruntat şi Consulatul României la Castellon de la Plana, care a fost notificat pe 8 mai 2019 de către autorităţile locale din Alicante cu privire la decizia acestora de a anula închirierea agreată iniţial pentru o sală în care să funcţioneze secţia de votare şi de a muta locaţia într-un alt spaţiu, în care propuneau organizarea secţiei de votare în aceeaşi încăpere cu o secţie de votare organizată de Bulgaria. “Întrucât sala respectivă oferea condiţii improprii pentru desfăşurarea optimă a procesului electoral, Consulatul României la Castellon de la Plana a fost nevoit să închirieze un alt spaţiu destinat secţiei de votare, aflat în alt imobil”, se mai arată în comunicat.
O altă problemă a apărut la una dintre secţiile organizate în SUA care urma să funcţioneze într-o clădire aflată în proprietatea unui consul onorific, care însă, în urma unor probleme personale neprevăzute, nu a mai putut pune la dispoziţie imobilul respectiv. Drept urmare misiunea diplomatică respectivă a fost nevoită să identifice un alt spaţiu destinat organizării secţiei de votare.
De asemenea, la o secţie de votare din Italia şi una din Germania autorităţile respective au comunicat greşit numărul străzii.
Lista secţiilor de votare, cu adresele actualizate, poate fi consultată pe site-ul MAE.