Guvernul renunță la prevederile controversate din OUG privind organizarea referendumului
Guvernul renunță la cele mai controversate prevederi ale ordonanței de urgență privind organizarea referendumului. Aşa că președintele poate îndemna oamenii la votul pentru consultarea populară și cvorumul pentru validare rămâne neschimbat.
Cei care au lucrat la modificarea OUG spun că deja suntem în campanie pentru alegerile europarlamentare 2019 și pentru referendumul pe justiție din 26 mai și deja nu se mai justifică urgența. Totuși, spun aceștia, sunt teme de actualitate pentru procesele electorale.
Au fost eliminate cele mai controversate două prevederi din ordonanță. Astfel, nu se mai raportează cvorumul la Registrul electoral, care era mai mare cu 600.000 de persoane, ceea ce ar fi însemnat că mai mulți alegători trebuie să meargă la vot pentru ca scrutinul să fie validat.
De asemenea, autorităților publice nu li se mai interzice explicit să se exprime cu privire la acest referendum. Prin urmare, șeful statului nu mai este blocat să se pronunțe în legătură cu demersul pe care chiar el l-a inițat.
Premierul Viorica Dăncilă a spus, la începutul ședinței de Guvern, că ordonanța de urgență stabilește „doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă și democratică a procesului electoral”.
„Actul normativ nu conține niciun fel de modificare legată de ingrădirea vreunui drept”, a continuat ea, acuzând opoziția de „dezinformare.”
La sfârșitul lunii aprilie, PNL acuza că PSD intenționează să îi interzică președintelui Klaus Iohannis posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai, printr-o prevedere inclusă în această ordonanță de urgență.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus atunci în dezbatere publică, era introdus un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza: „Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.
Potrivit PNL, și președintele intră în categoria autorităților publice.
Preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, preciza însă că preşedintele poate participa la campanie şi poate promova referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional.