De ce este important să votăm la alegerile din 26 mai
Românii şi-au dorit foarte mult să facă parte din Uniunea Europeană. Sunt şi acum, după 12 ani, unii dintre cei mai entuziaşti susţinători ai acestei uriaşe structuri, dintre cetăţenii statelor membre. La 26 mai, cei pe care îi vor alege să-i reprezinte în Parlamentul European vor decide ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană în următorii cinci ani.
Suntem cetăţeni români, în primul rând, deci este normal să ne intereseze alegerile din România. Suntem şi cetăţeni europeni, aşa că, dacă ne plac drepturile şi avantajele pe care Uniunea Europeană ni le oferă, atunci să înţelegem că avem şi obligaţii. Dar votul este un drept. Votul este elementul esenţial care menţine funcţionarea sistemului guvernamental al unei naţiuni.
În cazul votului pentru Parlamentul European, cetăţenii îşi aleg politicienii naţionali care le vor reprezenta interesele la nivel european. Cu alte cuvinte, contează la fel de mult acest vot ca şi cel din campaniile electorale interne. Eurodeputaţii din fiecare ţară au obligaţia să facă politici europene în folosul alegătorilor lor.
Auzim des că Uniunea Europeană dictează şi că noi suntem nevoiţi să ne supunem. Nimic mai fals. Fiecare stat membru, prin reprezentanţii pe care cetăţenii îi votează, are posibilitatea să se implice în formularea politicilor europene. Aşa că este important să ştim cât de pregătiţi sunt cei pe care îi alegem şi mai ales, să mergem să votam pentru ca ei să fie aleşi.
Votul este modalitatea prin care cetăţenii îşi exprimă opinia, într-o societate democratică. Ultimele alegeri europene au avut loc în 2014 şi au fost cele mai ample alegeri transnaţionale desfăşurate vreodată în acelaşi timp.
La alegerile europene din 2019, mizele sunt şi mai mari. Prin vot, fiecare dintre noi decide în ce fel de Europă vom trăi în următorii ani.
Alegerile europene din mai 2019 vor avea un impact direct asupra vieții tale. Cei pe care îi alegem acum decid modul în care Europa va acționa în următorii ani pentru a vă rezolva preocupările legate de locurile de muncă, de afaceri, de securitate, de migrație sau de schimbările climatice.