Autocar plin cu elevi, adus la mitingul PSD din Iaşi. Dezbatere la Digi24: Pot fi folosiţi copiii în campanie?
Dacă liceenii din Lipova au fost avertizaţi de directorul lor că mai urmează examene, pentru că au protestat în timpul unei vizite a premierului la Arad, la mitingul PSD de la Iaşi, jurnaliştii Recorder au surprins un autocar plin cu elevi aduşi de la Sascut. Implicarea copiilor în politică a fost subiect de dezbatere la Jurnalul de Seară.
Peste 20 de elevi de liceu din Sascut, județul Bacău, au fost filmați la mitingul PSD de la Iași din 9 mai. Imaginile au apărut într-un videoreportaj Recorder. Printre minori, o profesoară insistă însă că elevii sunt în excursie. Reporterul Recorder îi atrage atenția că elevii pleacă totuși cu autocarele PSD. Directorul școlii, membru PSD, neagă împrejurarea și spune că liceenii erau în excursie de Ziua Europei, scrie dela0.ro.
Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare:
"Elevii pot să protesteze, sunt ţări în care cetăţenii au drept de vot de la 16 ani. Nu mi se pare exagerat ca un elev de liceu să-şi manifeste civilizat opiniile politice, chiar în grup.
Copiii în România au dreptul de a munci, fără dreptul de a vota, de la 12 ani.
De ce nu ar avea şi dreptul să se manifeste politic?
Sunt elevii care susţin PSD, unii nu. Şi una şi alta dintre atitudini mi se pare legitimă. Nu văd de ce una ar trebui să fie mai meritorie decât cealaltă".
Cosette Chichirău, deputat USR:
„Învăţământul trebuie să fie depolitizat de tot.
Nu trebuie să avem directori de şcoli care intervin în situaţii care ţin de libera exprimare sau directori de şcoli care să ia copiii să îi ducă la miting.
Dacă tinerii vor să protesteze, pot face asta în grup sau cu familia, dar nu într-un cadru în care să fie încurajaţi sau forţaţi de profesori sau directori.
Nu mi s-a părut normal ca aceşti copii să fie duşi la mitingul PSD sau ca directorul să le spună că nu au dreptul să protesteze".
Florin Manole, candidat PSD la alegerile europarlamentare:
"În multe ţări europene, nu încă în România, există o zi a elevului, ziua elevului în aceste ţări este inspirată de protestul elevilor şi liceenilor faţă de fascism în anii 30, în Cehia. Ce alt argument istoric trebuie în favoarea unor opinii pe care să îi încurajăm pe elevi să le dezvolte?
Subscriu opiniei domnului Barbu, mi se pare că libera exprimare are loc de la liceu, dinainte de liceu şi până la sfârşitul vieţii.
E foarte important să educăm acest spirit civic şi să păstrăm manifestarea în nişte limite ale bunului simţ pe care, din păcate, în ultima perioadă, mulţi adulţi îl pierd. Protestul î sine e o manifestare liberală.
În legătură cu ambele situaţii, şi din iaşi, şi din Arad, despre ambele cazuri e imortant să aflăm adevărul, să existe nişte investigaţii, pentru că înainte de a şti adevărul nu putem decât să stăm în mraja unei campanii electorale în care să spunem că unii sunt elevi buni şi alţii nu, că unii sunt profesorii buni, alţii răi".
Siegfried Mureşan, candidat PNL la alegerile europarlamentare:
"Politica nu are ce căuta în şcoală, copiii nu au a fi folosiţi în campenie electorală.
E interzisa folosirea copiilor în campanie.
Şi eu merg în şcoli, vorbesc cu elevii despre proiecte europene, despre oportunităţi de studii, despre burse în srăinătate, dar nu rostesc numele unui partid politic sau al unui lider politic.
Folosirea copiilor în scop electoral de un partid politic e un lucru josnic."