(P) Programul PNL, lansat: „România să fie partener egal la toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene”
PNL și-a lansat, ieri, la București, într-o atmosferă europeană, Programul Politic pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Grupat sub sloganul „România în primul rând”, documentul, organizat pe 20 de teme și cuprins în 76 de pagini, a fost prezentat reprezentanților din mediul de afaceri, sindicate și din societate civilă.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, în deschidere, că Programul PNL vorbește despre dorința liberalilor și a românilor ca: „România să fie în primul rând al Uniunii Europene, România să fie partener egal la toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene, România să fie un stat respectat, un stat apreciat, un stat care poate să influențeze deciziile la nivel european (...) avem misiunea de a fructifica la maxim în beneficiul României toate avantajele care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene, pe care îl are România”.
Dincolo de cadrul instituțional al UE, Ludovic Orban a arătat că obiectivul României și al PNL este economia: „România, cred că trebuie să-și fixeze ca obiectiv principal dezvoltarea economică, o dezvoltare economică care să se bazeze pe fundamente solide, o creștere economică care să se bazeze pe motoare de creștere economică solide care într-adevăr să genereze o creștere, o dezvoltare și o creștere sustenabilă a veniturilor cetățenilor săi. (...) Un obiectiv fundamental este acela ca într-un timp cât mai scurt, venitul românilor să ajungă cât mai aproape de venitul mediul al Uniunii Europene, pentru că oriunde mergi, prețurile s-au aliniat cât mai aproape de nivelul european”.
Tot aici, Ludovic Orban a menționat un obiectiv strategic major al PNL: „Următorul exercițiu financiar multianual, să pună la dispoziția României resurse cel puțin egale cu exercițiul financiar 2014 – 2020 și asta, in condițiile în care, în mod evident ca urmare a Brexit-ului care cel mai probabil se va întâmpla, va exista o scădere a bugetului Uniunii Europene”.
Vorbind despre una din marile dezbateri de la nivelul întregii Europe, președintele PNL a formulat viziunea PNL despre viitorul Europei: „Partidul Național Liberal este convins că România poate fi puternică dacă Uniunea Europeană este puternică și unită. România trebuie să militeze pentru o integrare cât mai profundă la nivel european, România trebuie să militeze pentru o Europă unită și România trebuie să militeze pentru o Europă care să-i garanteze fiecărui cetățean al său democrația, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, funcționarea statului de drept și oportunități pentru a reuși în viață”. Ideea unei Europe strâns unite, cu o singură viteză, este strâns legată de documentul pregătit și adoptat de președintele Klaus Iohannis împreună cu ceilalți lideri europeni, cu ocazia recentului summit UE, din 9 mai, de la Sibiu.
Ludovic Orban a subliniat diferența majoră dintre România europeană dorită de PNL și rezultatele dezastruoase livrate de PSD în ultimii ani: „Europa înseamnă civilizație, Europa înseamnă calitatea vieții. Ne propunem să fructificăm toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ținuți la granița țării, fără nici un fel de șansă de a putea să îi aducem în țară, din cauza incompetenței și centralismului birocratic al unor guvernanți (...) Investițiile în infrastructura aferentă, infrastructura privitoare la apă, la canalizare, rețeaua de gaz și toate celelalte elemente care fac parte din serviciile publice minime de care beneficiază orice cetățean, trebuie să fie la dispoziția fiecărui român”.
Finalizarea MCV, intrarea în Schengen, respectarea recomandărilor pe Justiție și aderarea la zona Euro sunt direcțiile și promisiunile imediate pe care PNL și le asumă în relația cu UE: „Vrem să atingem câteva obiective care într-adevăr să pună România pe picior de egalitate cu celelalte țări ale Uniunii Europene. Primul este încetarea MCV, sigur că nu așa cum își imaginează alții. Încetarea MCV nu se poate realiza decât transpunând în legislația din România, recomandările din cadrul MCV, recomandările Comisiei de la Veneția și respectând principiile cuprinse în articolul 2 privind statul de drept din Tratatul Uniunii Europene (...) De asemenea, ne angajăm ca în maxim un an de la preluarea guvernării, România să devină țară membră Schengen, românii să circule liberi așa cum circulă orice alți cetățeni din spațiul Schengen (...) Susținem și ne angajăm ca obiectiv fundamental, aderarea României la zona euro pentru că asta conferă o garanție că România va face parte din grupul statelor care constituie un nucleu puternic. iar trecerea la euro va furniza României o serie de avantaje pe care nu le are astăzi”.
În cadrul evenimentului au fost prezentate și o parte din cele 20 de teme majore ale PNL, precum fondurile europene, investițiile directe, infrastructura, sănătatea, educația sau agricultura. Intervențiile au fost susținute de „profesioniștii” PNL, europarlamentari în funcție și candidați PNL, în frunte cu Siegfried Mureșan, cel care a coordonat și realizatea tehnică a Programului.
Programul Politic al PNL pentru alegerile europarlamentare poate fi consultat la acest link: http://bit.ly/ProgramPoliticPNL