(P) Norica Nicolai: Uniunea Europeană este șansa noastră!
Mai jos de atât nu se poate - asta îmi spun oamenii din toate colțurile României, când se referă la atmosfera din țară, care împiedică orice inițiativă la orice nivel. Oamenii își doresc servicii sociale decente, salarii la valoarea muncii prestate, școli, spitale și drumuri moderne. În istorie, marile popoare au pornit de jos ca să ajungă la un nivel de dezvoltare prin care să își permită să le ofere cetățenilor cele de mai sus. Cât de jos trebuie să ajungem ca să pornim și noi de undeva?
Românii îmi spun că nu mai vor să plece afară și să trăiască printre străini, pentru că străinătatea, indiferent cât de ofertantă este, nu va fi niciodată „acasă”. Este de datoria noastră să facem ceva ca acești români să poată sta cu ai lor, să își trăiască sărbătorile și zilele mai amare alături de cei dragi. Și să aibă un trai mai bun.
Într-adevăr, România a ajuns la un nivel atât de jos când vine vorba de atmosfera publică, încât este greu pentru oricine de bună credință să mai construiască ceva: ne urâm prea mult între noi, uitând că suntem în competiție cu alte popoare pentru niște resurse limitate, nu cu noi înșine.
La Măcin, în județul Tulcea, două fabrici de confecții reprezintă principala sursă de venit pentru o mare parte din locuitorii orașului, iar angajații acestor fabrici, majoritatea femei, sunt bucuroși să se întoarcă seara acasă în sânul familiei. Și-ar dori să nu trebuiască să meargă până la București când au probleme de sănătate, ar vrea ca cei tineri să rămână lângă ei și să-și întemeieze o familie aproape de cei dragi, vor mai multe investiții și mai multe oportunități de muncă. România reală, a celor care nu se isterizează prin piețe publice să înjure politicieni, înțeleg perfect sensul acestui „prea jos” și înțeleg că este momentul, dar mai ales nevoie să ne ridicăm, punând umăr la umăr împreună.
Uniunea Europeană este șansa noastră! Iar România are oportunitatea da a fi parte a acestui proiect care nu doar promite, ci și oferă bunăstare cetățenilor ei. Nu trebuie să muncim mai mult, ci mai eficient. Dar mai ales, trebuie să fim văzuți pentru a fi respectați și apreciați la adevărata valoare, pentru a avea credibilitate și a încheia parteneriate în beneficiul comunităților noastre. La fel cum trebuie să fim înțeleși pentru a primi sprijin nu doar financiar, ci pentru a ne redobândi spiritul civic și a redeveni o comunitate, în care omul muncitor, creativ și implicat să fie pus în valoare.
România are mai mult ca oricând nevoie să trimită în Parlamentul European oameni care să simtă și să înțeleagă aceste lucruri, și nu doar să le citească de pe foile redactate de consultanții specializați în comunicarea politică.
26 mai este ziua în care românii au opțiunea de a alege să-i trimită la Bruxelles pe cei care care vor să construiască fizic pentru țară sau pe cei care vor să construiască pentru imaginea lor mediatică.